آنچه در این مطلب می آموزید:
تقویت مهارت های اجتماعی در کودکان از واجب ترین اموری است که والدین می بایست به انجام آن همت بگمارند. فرزندان شما از روزی که چشم به جهان باز میکنند، با چالش های زیادی مواجه میشوند. ارتقای مهارت های اجتماعی و سر و کار داشتن با دنیای اطرافشان، میتواند بخش مهمی از موفقیت ها و شادیشان، و حتی مهمتر از نتایج تحصیلات دانشگاهی شان باشد. به عنوان مثال، گفتگوی مؤثر، ارتباط برقرار کردن با غریبه ها، شروع مکالمه، گوش کردن فعال و ادامه دادن صحبت، مسئول رفتار خود بودن، دوستیابی(و نگه داشتن دوستان)، ارتباط برقرار کردن با موقعیتهای ناخوشایند، سر به سر دوستان گذاشتن، عدم محبوبیت یا مورد بی مهری واقع شدن، و … از جمله مهارت های اجتماعی به شمار می روند. بعضی از بچه ها، به صورت ذاتی اجتماعی هستند. با این حال، اجتماعی بودن هنری است که در هر روز از فرآیند رشد تقویت میشود. آموزش، فراگرفتن و تقویت مهارت های اجتماعی در کودکان و برقراری ارتباط مناسب وظیفه ی بزرگ والدین است.
در ادامه چند راه برای بهبود مهارت های اجتماعی در بچه ها بیان و بررسی می شوند
روشهای تقویت مهارت های اجتماعی در کودکان
- آنها را به برقراری تماس چشمی تشویق کنید:
وقتی با کسی صحبت می کنید، کودک تان را تشویق کنید تا برای برقراری ارتباط مؤثر و نیز به منظور بنا نهادن اعتماد به نفس، در حین صحبت، تماس چشمی با او داشته باشد. کودک نوپای شما برای افزایش سطح این مهارت خود نیاز دارند که هر روز تمرین کنند. بازیهایی نظیر “مسابقه زل زدن” رو امتحان کنید و به کودکتان بگویید با عروسکهایش صحبت کند یا در حالی که به چشمان شما زل زده است، برای شما داستان تعریف کند. - احساسات را به آنها بیاموزید:
اجازه بدهید فرزندتان احساسات مختلفی را تجربه کند؛ لذت، خشم، ناامیدی، هیجان، شیطنت، مرموز بودن، عصبانیت، خستگی، بیزاری، وحشت، خطر، و … . بازی ” احساس را حدس بزن” را با تغییر چهره یا گرفتن عکس آن احساس و حالت مقابل چهره تان بازی کنید. این بازی به آنها در تشخیص دادن احساسات و بیان بهتر آنها به ویژه هنگامی که با سایر افراد و کودکان هستند، کمک خواهد کرد. آنیتا، مادر دو پسر میگوید:
برای آموزش احساسات به بچه ها، مهم این است که ما با فرزندانمان درباره اینکه چه چیزی ما را شاد یا غمگین میکند گفتگو کنیم. در نتیجه وقتی کار اشتباهی میکنند، مستقیماً به آنها میگویم که من ناراحتم. - آنها را به حرف بکشانید
کودکان شما باید یاد بگیرند به صورت کلامی یا غیر کلامی، احساسات خود را بیان کنند، با دیگران تعامل داشته باشند، و به محرکهای اجتماعی پاسخ دهند. به کودکانتان کمک کنید تا احوالپرسی و پاسخهای مناسب را یاد بگیرند. کودکان ممکن است برای تعامل مناسب با دیگران، غلبه بر کمرویی، مدیریت شرایط و پاسخدهی و بیان احساسات صحیح خود نیاز به کمک و راهنمایی داشته باشند. اجازه بدهید کودکان تان بدانند آنها برای صحبت کردن، سؤال پرسیدن، برطرف کردن نیازها و تمایلات و اعتقادات و ایده هایشان آزاد هستند. به عنوان والدین یا پدربزرگ و مادربزرگ هر روز با آنها صحبت کنید و از کلمات زیادی مانند : لطفاً، اجازه بده، متشکرم، معمولاً و … استفاده کنید - مکالمه کردن را به آنها یاد بدهید.
اساساً مهارت مذاکره، برای ارتقای اجتماعی ضروری است. کودکان بزرگتر غالباً از اینکه چگونه باید مکالمه کنند، مطمئن نیستند. با کودکتان درباره مهارت های اساسی مذاکره صحبت کنید. بگذارید که آنها ضمن صحبت و تمرین مکالمه با شما، محدوده لغات خود را بالا ببرند. همچنین با کودک تان درباره اینکه چطور وارد یک مذاکره شوند، صحبت کنید. - به کودکان فضا بدهید.
یک کودک تنها ممکن است برای تعامل با جهان دچار مشکل باشد. به فرزندانتان اجازه بدهید با گروههای مناسب و مختلفی از مردم ارتباط داشته باشند. کودکانی که فاقد مهارت های اجتماعی هستند، عموماً برای فهمیدن احساسات و تعامل با سایرین دچار مشکل هستند. بنابراین انجام فعالیتهایی که به آنها احساس راحتتری در برخورد با این موقعیتها بدهد، ایده مناسبی هستند. مدرسه ها و گروههای بازی، کلاسهای سرگرمی، زمینهای بازی، فعالیتهای ورزشی و … میتواند به آنها فرصتی برای اجتماعی شدن بدهد. وقتی کودکان در کنار هم جمع میشوند، مهارت های بین فردی آنها رشد میکند که اساس شخصیت آنها میشود. خاطرتان باشد که کودکان آن چرا که می بینند، یاد میگیرند. لذا خودتان هم این مهارت ها را داشته و جلوی آنها انجام دهید. - آنها را برای مهارت های اجتماعی بیشتر و بالاتر آماده کنید.
کودکی که میتواند با دیگران ارتباط برقرار کند و احساسات خود را بدون ترس بیان کند، برای مواجهه با چالشهای پیچیدهای که در بزرگسالی خواهد داشت، آماده شده است. اجازه بدهید کودکتان راههای ارتباطی خوب را حفظ کند و مهارت هایی مانند مذاکره، حل مشکلات و تعارضها، ارتباطهای غیر کلامی، جرأت، چانه زدن، صحبت کردن در جمع، و … را بیاموزد. - همدلی را به آنها بیاموزید.
همدلی یکی از مهمترین مهارت های اجتماعی است. کودکان عموماً نمیتوانند خود را به جای دیگران قرار دهند. تلاش کنید تا به کودکان مهارت همدلی را بیاموزید. کودکان را تشویق کنید تا از تخیل خود استفاده کنند. آنها را مجبور کنید که خود را در سناریوهای مختلفی تصور کنند. در طول روز مترصد فرصتهای یادگیری باشید. هنگام تماشای تلویزیون یا فیلم از کودکتان بپرسید هریک از شخصیتهای فیلم چه احساسی دارند و چرا. آنها را تشویق کنید که خود را در موقعیتهای مشابه قرار دهند و درباره اینکه چه احساسی دارند، فکر کنند.
همانگونه که میبینیم، تقویت مهارت های اجتماعی در کودکان سبب می شود که خودمان هم احساس نیاز کنیم که می بایست با مطالعه به فراگیری این مهارت ها بپردازیم.
منابع:
- The Development of Empathy: How, When, and Why Nicole M. McDonald & Daniel S. Messinger University of Miami Department of Psychology 5665 Ponce de Leon Dr. Coral Gables, FL 33146, USA
- https://flintobox.com/blog/parenting/5-ways-to-improve-your-childs-social-skills-parenting