دست در بینی کردن کودکان را چگونه متوقف کنیم؟

2
4625
مدت زمان مطالعه: ۴ دقیقه

دست در بینی کردن از عاداتی است که از منظر اجتماعی ناپسند بوده و ممکن است تا سنین بالا نیز آن را ادامه دهند. در این مطلب در خصوص چگونه برخورد کردن با کودک دارای این عادت سخن به میان آورده شده است.

در این مطلب چه می آموزیم:

استراتژی هایی برای ترک این عادت

علل پیدایش این عادت

مضرات این عادت

چگونه عادت را باید شکست

دست در بینی کردن و گاهی اوقات خوردن آنچه که از بینی بیرون می کشند، از جمله  کارهای ناخوشایندی است که بچه های کوچک ممکن است مرتکب آن شوند. ولی حفظ خونسردی و برخورد صحیح با این موضوع مهمترین چیزی است که والدین باید آن را در نظر بگیرند. باید دقت داشت که تنبیه، سرزنش و فریاد زدن مشکلی را حل نمی‌کند.

کودکانی که به این کار عادت کرده‌اند گاهی ناخودآگاه انگشت خود را داخل بینی می‌کنند و بدون توجه به اینکه کجا هستند، در منزل، مهد کودک، فروشگاه یا هرجای دیگری و بدون اینکه بابت عملی که انجام می‌دهند خجالت بکشند، این کار را می‌کنند.

این کار علاوه بر اینکه از لحاظ اجتماعی غیر قابل قبول است، باعث گسترش میکروب ها می شود.

پسری که در کلاس درس دست در بینی کرده است.

مطالعه ای در ۲۰۱۸ که در مجله تنفسی اروپامنتشر شده نشان داد که دست در بینی کردن (برداشتن بینی) می تواند باکتری های سینه پهلو (پنومونی)را گسترش دهد. علاوه بر این، برداشتن بینی ممکن است باعث بروز ضایعات بینی شده و در نتیجه آن منجر به خونریزی بینی، عفونت و زخم هایی شود که دیر خوب می شوند.

اگر عادت برداشتن بینی در نوپا در زمان مهد کودک و قبل از شروع مدرسه رفع نشود، ممکن است به عادتی تبدیل شود که ترک آن در سنین بالاتر بسیار سخت تر می گردد. 

چرا بچه ها بینی خود را انتخاب می کنند

برداشتن بینی یک عادت معمولی در دوره پیش دبستانی است و چند دلیل وجود دارد که کودکان آن را انجام می دهند:

مهم نیست که فرزند شما درکدام دسته بالا می باشد، دست کردن در بینی عادتی است که باید متوقف شود.

چگونه کودک خود را از برداشتن و خوردن ترشحات بینی باز دارید

درخترک زیبایی که خندان، دست در بینی خود کرده است.
  1. ممکن است که بعلتی درون بینی تحریک شود و یا مخاط جمع شده در آن،بیش‌ از حد باشد. اگر برداشتن بینی یک عادت جدید است، ممکن است چیزی در بینی او وجود داشته باشد، مانند مخاطی که بیش از حد که او را آزار می دهد. تمیز کردن بینی را با او تمرین کنید.
  2. اگر بینی فرزندتان خشک می‌شود و از درون به خارش می‌افتد، از روغن مخصوص نرم کردن بینی و یا «A+D چشمی» کمک بگیرید.
  3. به محض این که فرزندتان را مشاهده کردید که شروع به دست بردن به بینی خود می کند، توجه او را جلب کنید، دستمالی را به دست او را بدهید و به او بگویید که این کار را متوقف کند. هر چند بار که لازم است این کار را تکرار کنید.
  4. اگر شما در منطقه ای خشک زندگی می کنید یا اگر سیستم حرارتی و برودتی بگونه ای است که سیستم تنفسی کودک را خشک می کند، مصرف مایعات او را بیشتر کرده و در طول شب از تنظیم کننده رطوبت در اتاقش بهره ببرید. از قطره ریزهای آب نمک (Saline) مخصوص بینی هم می توانید استفاده کنید (البته اگر می تواند آن را تحمل کند).
  5. به او بگویید که اگر باید از دست برای تمیز کردن بینی استفاده کند، این کار را در جایی خلوت انجام دهد.
  6. بحث مشکلات بهداشتی: بعضی از کودکان متوجه نیستند که در بینی خود دست می کنند و این کار به عادت غلط تبدیل می شود. هر بار توجه فرزند خود را به آن کار جلب کنید و بعد از اینکه او آن کار را متوقف کرد، مجبورش کنید که دستش را بشوید. توضیح دهید که دست کردن در بینی یک عادت خوب نیست و نه تنها باعث می شود که بینی او آلوده شود، بلکه می تواند میکروب ها را گسترش داده و خود یا دیگران را بیمار کند.
  7. استفاده از ابزار دیگر: محصولات بسیاری در بازار وجود دارند که برای این طراحی شده اند که کودک را از برداشتن بینی بازدارند.  حتی قرار دادن باند چسبنده بر روی انگشت فرزند شما ممکن است ساده ترین راه برای این کار باشد، به خصوص اگر به طور ناخودآگاه آن را انجام می دهد. به او توضیح دهید که چرا باند را در آنجا قرار می دهید، تا او وجود باند را به دست نکردن در بینی خود را ربط دهد.
  8. مشغول کردن او: دست کردن در بینی کودک شما ممکن است از خستگی ناشی شود یا ممکن است فقط برای نیاز به مشغول شدن باشد. اگر او تلویزیون زیادی را تماشا می کند یا به صورت بیکار نشسته است، سعی کنید او را در فعالیت های دیگر درگیر کنید . دست هایی که کمتر به کاری مشغول باشند، احتمال بیشتری دارد که به بینی خود سر بزند.
  9. درخواست کمک: بعید به نظر می رسد که دست در بینی کردنکودکموردی جدی باشد، اما در مواردی خاص،ممکن است که مسئله ای اساسی باشد، به خصوص اگر این رفتار بصورت ناگهانی رخ دهد و با رفتار دیگری همراه شود (مانند شب ادراری).
    برداشتن بینی می تواند به این معنی باشد که فرزند شما دچار حالت دیگری است. برداشتن بینی یاrhinotillexomania، می تواند ناشی از استرس باشد. اگر شما فکر می کنید فرزند شما در این عادت دارای مشکلاتی است، تماس با متخصص اطفال ممکن است ارزشمند باشد.
  10. بیخیالش شوید: اگر همه کاری راسعی کرده اید و فایده ای نداشت، شاید اجازه راحت بودن به او (با کوتاه کردن ناخن و گرفتن لبه های تیز آن)تنها کاری باشد که شما در آن زمان بتوانید انجام دهید. کودکتان را بابت انجام این کار سرزنش و شرمنده نکنید.ترک عادت فرایندی زمانگیر است در ضمن کودکی خود را نیز به یاد بیاوید.

منابع

2 دیدگاه‌ها

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید