اشتراک گذاری وسایل و اسباب بازی را چگونه به کودکان آموزش دهیم و آنها را ترغیب کنیم؟

0
2399
مدت زمان مطالعه: ۵ دقیقه

اشتراک گذاری وسایل و خوراکی یکی از مهمترین مهارت های اجتماعی است که کودکان می بایست آن را از سالهای ابتدایی فرا بگیرند. چگونگی ترغیب آنها به این کار و نکات ضروری آن در این مطلب مورد بررسی قرار گرفته است.

آنچه در این مطلب می آموزید:

نحوه به اشتراک گذاری

خصوصیاتی که باید در خودمان تقویت کنیم

نکاتی در این آموزش باید مد نظر داشت

کلماتی در واژگان ما وجود داردکه در اغلب اوقات مورد استفاده کودکان پیش دبستانی قرار می گیرد.”نه” و”مال خودمه”. این کلمات معمولاً با کشیدن، گرفتن و یا چسباندن به قفسه سینه همراه است. که در همه موارد، کودک پیش دبستانی دارای یک چیز ارزشمند (یا غیر ارزشمند) است، که آنها نمی خواهند شخص دیگری آن را داشته باشد. آموزش بچه ها برای به اشتراک گذاشتن چیزهایی که نمی خواهند از آنها بگذرند، می تواند یک کار دیوانه کننده باشد، اما قابل انجام است. چگونگی آن در ادامه بیان خواهد شد.

به اشتراک گذاری یک مهارت اجتماعی است که باید کودکانمان بیاموزند تا بتوانند برای خود دوستانی بیابند و آنها را حفظ کنند و با آنها بصورت تیمی بازی کنند. زمانی که کودک دارای قرارهای بازی باشد (چیزی که در زندگی روزمره مان از بین رفته است) و یا به مراکز نگهداری، مهد کودک، مدرسه و … برود، او به اشتراک گذاری وسایل با دیگران نیاز خواهد داشت.

آموزش به اشتراک گذاشتن

  1. یک الگوی خوب بسازید. اگر میخواهید فرزند پیش دبستانی تان یاد بگیرد که چگونه به اشتراک بگذارد، پس باید اول خودتان با او به اشتراک بگذارید. اگر شما در حال سیب خوردن هستید، به او هم بدهید. آیا او دوست دارد با ماژیکهای شما نقاشی خود را رنگ و لعاب دهد؟ پس به او اجازه دهید که با آنها نقاشی کند. با مدل سازی رفتار خوب سبب آموزش و عملی سازیاشتراک گذاری شوید.مواردی را با همسر خود به اشتراک بگذارید و توجه او را به آن عمل جلب کنید. “پدر بخاطر پاپ کورنی که به من هم دادی ممنونم. حال می کنم که یک خوردنی دیگر را با هم به اشتراک بگذاریم”.
  2. از بازی کردن با کودکان غافل نشوید. نقش دوستی را بازی کنید که می خواهد چیزی را به اشتراک بگذارد و یا بگیرد. در بازی بسیاری عادتها را می توان ایجاد کرد.
  3. به یاد داشته باشید که وسایل و اسباب بازی های کودک شما دنیای او است. به آنها احترام بگذارید. با وجود اینکه او کوچک است و یا آن وسیله مد نظر را خریداری نکرده، باز هم او صاحب آن است. اگر شما نیاز به قرض گرفتن آن وسیله دارید، حتماً از او اجازه بگیرید و بعد از پایان کار، از او سپاس گزاری نمائید. از همهمهمتر، اطمینان حاصل کنید که شما آن وسیله در شرایط خوب بازمی گردانید.
  4. مطمئن شوید که کودک تان می داند که به اشتراک گذاری چیست و زمانی که یک اسباب بازی را با کسی به اشتراک می گذارید، او آن وسیله را برای همیشه پیش خود نگه نمی دارد. اگر او نمی خواهد عروسک خود را با دیگری به اشتراک بگذارد، یک مدت زمان را مشخص کنید و به کودک توضیح دهید که بعد از سپری شدن آن مدت و خاموش شدنتایمر، نوبت استفاده آن یکی کودک فرا رسیده است. هنگامی که او می بیند که او عروسک خود را مجدداً دریافت می کند، ممکن است در آینده، بیشتر به این کار تمایل پیدا کند.
  5. دقت کنید که چرافرزند شما نمی خواهد یک وسیله خاص را به اشتراک بگذارد. آیا یک هدیه ویژه از کسی بود؟ آیا اسباب بازی جدیدی است؟ قبل از اینکه با فرزندتان بخاطر همکاری نکردن برخورد کنید، متوجه شوید که چرا او چنین رفتار می کند.
  6. گاهی اوقات ممکن است که شما به حالتی برخورد کنید یک کودک دیگر وسیله ای را با کودک تان به اشتراک نمی گذارد،اما این هنوز هم فرصتی عالی برای تدریس است. کودک خود را به جای دوست خود قرار دهید، تا دریابید که چرا دوستش نمی خواهد آن را با او به اشتراک بگذارد. چیزی شبیه به این جمله را بگویید: ” فکر می کنم که آن اسباب بازی برای دوستت خاص است. چرا چیز دیگری را برای بازی با آن پیدا نمی کنی؟”
  7. به او نشان دهید که به اشتراک گذاری یک وسیله، سرگرم کننده است. فعالیت و بازی هایی که برای دو یا چند نفر عالی هستند (مثلپازل درست کردن، یک بازی با استفاده از یک صفحه، یا درست کردن شیرینی) با او انجام دهید و زمانی که هدف محقق شد(مثلا پازل درست شد و یا شیرینی ها خورده شد) با او در این خصوص صحبت کنید که چقدر این کار عالی بود که با کودک یا کودکان دیگری این فعالیت را به اشتراک گذاشته است.
  8. زمانی را که به اشتراک گذاشتن کار درستی نیست را تشخیص دهید. گاهی اوقات مواردی وجود دارند که فرزند شما آماده نیست تا آن را به دیگری بدهد. و این اشکالی ندارد. اگر شما او را مجبور به انجام به اشتراک گذاری چیزی کنید که او حاضر به دادن آن نیست، می تواند نتیجه معکوس دهد و او را به جای آن که سخاوتمند بنمایاند، باعث رنجشش گردد. قبل از شروع بازی، در خانه بگردید و آن هایی را که کودک تان انتخاب می کند و دوست ندارد که شخص دیگری با آنها بازی کند را در جای مخصوصی قرار دهید. سپس بروید و مواردی را که برای به اشتراک گذاری عالی هستند را انتخاب کنید، کثل لوازم هنری، پازل، بازی های تخته ای. این یک لحظه خوب را می سازد.
  9. برای قرارهای بازی یک تم خاص در نظر بگیرید. همه ما دیده ایم که وقتی کودکی یک اسباب بازی را دست دیگری می بیند، سریعا آن را می خواهد. اگر چه این رفتار طبیعی است ولی برای شما می تواند اعصاب خرد کن باشد. لذا با انتخاب یک تم خاص (مثلا کار در مزرعه، آشپزی، پازل، ماشین بازی و …) کاری کنید که اسباب بازی ها از یک سنخ و نوع شوند.

نکات:

  1. به طریقی مثبت او را حمایت کنید. چیزهایی (مانند برچسب، خوراکی برای کلاس یا اسباب بازی کوچک) را برای به اشتراک گذاشتن وسایل با دوستان در یک قرار بازی یا مدرسه به او بدهید. وقتی او می بیند که به اشتراک گذاری می تواند جالب و دل انگیز باشد، او بیشتر احتمال دارد که این کار را به تنهایی انجام دهد.
  2. هنگامی که قرار است دوستش برای بازی نزدش بیاید، از والدین فرزند بخواهید که اگر می توانند یکی دو تا اسباب بازی برای به اشتراک گذاری با خود بیاورد. اگر کودک شما ببیند که دوستش چیزهای خود را با او به اشتراک می گذارد، فرزند شما ممکن است به آسانی این کار را انجام دهد.
  3. صبور باش. زمان والاترین تعادل ساز است. همانطور که فرزند کوچک شما مهارتهای اجتماعی خود را بهبود می بخشد و دوستان واقعی می یابد، به زودی متوجه خواهد شد که به اشتراک گذاری وسایل سرگرم کننده است و بازی کردن با عروسک مورد علاقه اش با یک دوست خیلی بهتر از تنها بازی کردن است.
  4. به یاد داشته باشید که به اشتراک گذاری همیشه شامل موارد ملموس نیست. بنشینید و یک داستان یا یک فعالیت را به اشتراک بگذارید. از کلمه “به اشتراک گذاری” اغلب در کلمات خود استفاده کنید. هر چه بیشتر کودک این کلمات را بشنود، بیشتر برایش عادی و عادت می شود.
  5. هنگامی که یک به اشتراک گذاری خوب را می بینید، آن را بیان و تعریف کنید. بگوئید چقدر خوب بود که در جشن تولد (مثلاً) علی، در روز خاص خود، او اسباب بازی هایش را با بقیه بچه ها به اشتراک گذاشته بود. آیا کسی از دوستانت در زمین بازی به شما ها خوراکی داد؟ اطمینان حاصل کنید که هم شما و هم فرزند کوچکتان متشکرم می گوئید و مهمتر از همه اینکه، هنگامی که کودکان خردسالتان چیزی را با دیگری به اشتراک می گذارد، حواستان به آن باشد و مورد تمجید و تعریف قرار گیرد.

آنچه شما نیاز دارید که باشید یا داشته باشید

  • صبر
  • حمایت مثبت
  • یک الگوی خوب
  • اسباب بازی هایی برای به اشتراک گذاری وسایل در نظر گرفته شده اند. مانند بیسیم های خانگی، بازی های تخته ای(مثل منچ و مارپله)، لوازم هنری (مثل مداد رنگی و ماژیک)، خمیر و …
  • مکانی برای قرار دادن اسباب بازی هایی که کودک شما هنوز آماده نیست آنها را با دیگران به اشتراک بگذارد.

چیز خاصی که شما می توانید آن را با کوچولوی خود به اشتراک بگذارید.

منابع

  1. verywellfamily.com
  2. parents.com
  3. raisingchildren.net.au
  4. تجربیات شخصی

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید